Администрацията на президента Доналд Тръмп планира да забрани на китайските пътнически превозвачи полети до САЩ от средата на юни, тъй като притиска Пекин да разреши на американските въздушни превозвачи да възобновят полетите си до Поднебесната империя, съобщиха за „Ройтерс“ трима служители на САЩ и авиокомпаниите.

Ограниченията

Този ход наказва Китай, след като Пекин не успя да изпълни съществуващото споразумение за полети между двете най-големи икономики в света. Връзките между двете страни също се обтягат през последните месеци на фона на ескалиращото напрежение около пандемията на коронавируса. Очаква се ограниченията да влязат в сила на 16 юни, но датата може да бъде преместена от Тръмп, казаха хората, информирани по въпроса, говорейки при условие за анонимност. Delta Air Lines и United Airlines поискаха да възобновят полетите до Китай този месец, а китайските превозвачи са продължили американските полети по време на пандемията. Забраната ще важи за а Air China, China Eastern Airlines Corp, China Southern Airlines Co и Hainan Airlines Holding Co, посочват източниците.

Пекин отстъпва?

В отговор Китай обяви, че чуждестранните самолетни компании, блокирани да оперират в страната заради коронавируса, ще могат да възобновят ограничен брой полети, което означава, че се отменя наложената забрана за американските авиопревозвачи, съобщи АФП. Пътниците трябва да бъдат тествани за коронавирус при пристигането си в Китай.

Администрацията на Тръмп на 22 май обвини китайското правителство, че прави невъзможно американските авиокомпании да възобновят обслужването си в Китай, и нареди на четири китайски превозвачи да подадат разписания на полетите с правителството на САЩ.

Администрацията също така предприема действия за борба с чартърните полети на китайската пътническа авиокомпания и ще предупреди превозвачите да не очакват одобрения. Служители на администрацията предположиха, че чартърните полети се използват, за да се заобикалят ограниченията на китайското правителство за полети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!