На снимката: Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на ВМС на САЩ да унищожават ирански военни кораби, които предприемат агресивни действия срещу американски кораби в морето, съобщава РИА „Новости“.

„Разпоредих на ВМС на САЩ да обстрелват и унищожават всички ирански военни кораби, ако преследват нашите кораби в морето“, написа Тръмп в „Туитър“.

Заповедта дойде седмица, след като 11 малки въоръжени ирански революционни гвардейски кораба плуваха около корабите на ВМС и бреговата охрана на САЩ в международни води в Персийския залив, припомня АФП. Това стана, докато американските кораби извършваха учения като част от патрулите си в региона. Нямаше конфронтация, но Пентагонът заяви, че иранците участват в „опасни и провокативни действия“, които рискуват сблъсък или по-лошо развитие на нещата.

Лодките на Иранския революционен гвардейски корпус „многократно пресичаха пътя на американските плавателни съдове на изключително близки разстояния и с високи скорости“, стигайки едва до 9 метра от носа на единия. Много по-малките кораби на ВМС на иранския корпус игнорираха предупрежденията от американските кораби за около час, преди най-накрая да реагират на радиокомуникациите и след това да напуснат, заяви американската страна.

В неделя революционната гвардия обвини ВМС на САЩ в „непрофесионално и провокативно поведение при намеса в техни собствени учения.

Изявлението на Тръмп последва съобщението на Техеран днес за първото му успешно изстрелване на военен сателит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!