Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп изрази безпокойство, че ако говори под клетва пред специалния прокурор Робърт Мълър за разследването на руската намеса в изборите, може да се стигне до обвинението му в лъжесвидетелстване.

В интервю за „Ройтерс“ Тръмп отказа да каже дали наистина ще отиде да бъде разпитан от Мълър.

Мълър разследва намесата на Русия в изборите през 2016 г., целяща да помогне на Тръмп да спечели и дали кампанията му се е тайно се е съгласила с тези действия на Москва и се е опитала да възпрепятства разследването.

Президентът каза, че е загрижен, че всичко, което той каже пред Мълър под клетва може да се сравни с изявленията на други, като бившия директор на ФБР Джеймс Коми, когото Тръмп уволни и че всякакви несъответствия могат да бъдат използвани срещу стопанина на Белия дом, за да го обвинят в лъжесвидетелстване.

„Така че, ако кажа нещо и той (Коми) каже нещо и се стигне до моята дума срещу неговата, а той е най-добрият приятел на Мълър, така че Мълър може да каже:“ Е, вярвам на Коми и дори ако аз му кажа истината, това ме прави лъжец. Това не е добре“, каза Тръмп.

Както често прави, Тръмп критикува разследването като пристрастно и твърди, че има право да се намеси в него, ако пожелае.

„Мога да се намеся, а аз мога да направя каквото и да било – бих могъл да го ръководя, ако искам, но реших да остана извън това“, каза Тръмп. „Напълно ми е разрешено да се включа, стига да поискам. Досега не съм избрал да участвам. Ще остана извън него.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук