Американската корпорация Microsoft е засякла опити на руски хакери да повлияят на предстоящите избори за Конгрес на САЩ. Това се казва в официално съобщение на сайта на компанията.

Миналата седмица департаментът за дигитални престъпления на Microsoft изпълни решението на съда да предаде контрола над шест домейна, създадени от група, която е тясно свързана с руското правителство. Тя е известна под няколко различни имена, сред които Strontium, Fancy Bear и APT28. По този начин атаките били осуетени.

По данните на компанията хакерите са създавали сайтове, URL-адреси, които били двойници на уеб адресите, от които се интересуват „потенциалните жертви”.

Имало е имитиращи сайтове на този на сената и на Международния републикански институт, в чийто Съвет на директорите влизат няколко сенатори.

Осуетените атаки, вероятно са началото на целенасочена „фишинг“ кампания, посочва „Майкрософт“. При нея хората се подлъгват да посещават наподобените домейни, което позволява на хакерите да видят и откраднат пароли, използвани от тях.

„Безпокоят ни тези и други опити да се създаде заплаха за безопасността на широк кръг лица, свързани с американските политически партии, в навечерието на изборите през 2018 г. Като цяло тази картина е отражение на това, което видяхме по време на изборите през 2016 г. в САЩ и 2017 г. във Франция”, се казва още в съобщението на  Microsoft.

По-рано Робърт Мюлер – прокурорът, който се занимава с разследването за руската намеса в изборите през 2016 г., съобщи, че Strontium има участие в разбиването на електронната поща на Хилари Клинтън – главният съперник на Доналд Тръмп в президентската надпревара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!