Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп съобщи за пробив в посока първоначална сделка, която включва скок в покупките на американски селскостопански продукти, а също така обхваща интелектуалната собственост, финансовите услуги и валутите. Със сделката Белият дом ще се откаже от масово повишение на митата, планирано за следващата седмица, а с напредването на преговорите могат да бъдат отменени и нови мита, планирани за декември, заявиха американските представители. Към момента обаче намаление на митата реално все още не е обявено.

Тръмп заяви, че Китай е поел ангажимент за бързо увеличаване на покупките на американски селскостопански продукти до 40-50 милиарда долара. Това би било изумителен резултат, повече от удвояване от предходното ниво от по-малко от 20 милиарда долара през 2017 г. Общият износ на селскостопански продукти от САЩ е бил 140 милиарда долара през 2018 г., така че увеличението ще означава, че една трета ще отива в Китай.

„Затова предлагам на фермерите да отидат незабавно за повече земя и да се сдобият с по-големи трактори – каза Тръмп пред репортери в Белия дом в края на срещата си с водещия пратеник на Пекин, вицепремиера Лиу Хе – Имаше много търкания с Китай. Сега това е фестивал на любовта.“

След повече от година окопна война обаче не е ясно дали страните могат да поддържат необходимия импулс за сключване на последващи „фази“ на сделката. Тръмп заяви, че ще отнеме до пет седмици, за да приключи първата фаза и да се постигне сделка на хартия, която ще обхване някои ключови въпроси като манипулация на валутата.

Той обаче каза, че се надява да подпише с китайския лидер Си Цзинпин, когато двамата се видят в Чили за срещата на върха на лидерите на АТИС в средата на ноември.

Президентът на Китай Си Цзинпин е изпратил писмо до Доналд Тръмп, в което изразява надежда, че КНР и САЩ ще спазват договореностите, постигнати в рамките на търговските преговори, състояли се в четвъртък и петък във Вашингтон. Писмото е било предадено на Тръмп от вицепремиера Лю Хъ.

„Стабилността и здравите отношенията между САЩ и Китай гарантират интересите на нашите две страни на целия свят. Надявам се, че двете страни ще действат в рамките на договореностите, постигнати от нас, и ще работят за развитие на отношенията между САЩ и Китай върху принципите на координацията, стабилността и сътрудничеството“, казва се в документа, разпространен от Белия дом в петък.

По-рано в петък президентът Доналд Тръмп приветства днес пробива срещу започната от него търговска война с Китай, той заяви, че двете страни са постигнали първоначално споразумение. В Белия дом той каза пред репортери, че двете страни са „стигнали до много съществена фаза от сделка“. Подробности бяха малко, като Тръмп каза, че споразумението все още не е подписано и засяга права на интелектуална собственост и финансови услуги.

Постигнатото частично споразумение може да доведе до спиране на търговската война между двете най-големи икономики в света, коментира агенция Bloomberg. Според нейни източници в рамките на споразумението Китай е готов да увеличи вноса на американска аграрна продукция, а САЩ ще предоставят редица тарифни облекчения. Американският министър на финансите Стивън Мнучин отказа да коментира тази информация, но все пак посочи, че двудневните преговори с Китай са били ползотворни.

След броени дни, на 15 октомври, бе планирано влизането в сила на поредното увеличение на американските мита върху редица китайски стоки.

Сегашните договорености може да станат основа за всеобхватно „мирно споразумение“, което да сложи край на търговската война, а Вашингтон и Пекин могат да договорят или подпишат пълноценен търговски мир до края на тази година, твърди „Bloomberg“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!