Джо Байдън, Доналд Тръмп
на снимката: Джо Байдън, Доналд Тръмп

Американските служители, които отговарят за сигурността на федералните избори заявиха, че гласуването за Белия дом през 2020 г. е било „най-сигурното в американската история“, отхвърляйки твърденията за измами на президента Доналд Тръмп.

„Няма доказателства, че някоя система за гласуване е изтрила или загубила гласове, променила гласовете или е била компрометирана по някакъв начин“, обяви комисията, цитирана от Би Би Си.

Изказването е в отговор на обвиненията на Тръмп, че 2,7 милиона гласа за него са били „заличени“ на изборите миналата седмица. Настоящият президент до момента не е представил никакви доказателства за твърденията си, намопня Би Би Си.

Тръмп все още не е признал Джо Байдън за победител в изборите.

Резултатът беше прогнозиран от американските медии и социологически агенции миналия уикенд, но броенето продължава.

Тръмп започна поредица от правни оспорвания на прогнозираните резултати в ключови щати и изтъкна необосновани твърдения за широко разпространени изборни измами.

Какво казаха изборните служители?

Отделът за национална сигурност, който работи по защитата на системите за гласуване в САЩ за президентските избори на 3 ноември вчера публикува съвместно изявление.

Комитетът на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата заяви:

„Въпреки че знаем, че има много неоснователни твърдения и възможности за дезинформация относно процеса на нашите избори, можем да ви уверим, че имаме най-голямо доверие в сигурността и целостта на нашите избори и вие също трябва да имате.“

Бившият държавен глава Барак Обама  каза, че висшите републиканци подкопават демокрацията, като се придържат към твърденията на президента Тръмп за измама.

„Това е още една стъпка в делегитимизацията не само на идващата администрация на Байдън, но и на демокрацията като цяло и това е опасен път“, каза Обама пред CBS News преди излизането на новите си мемоари „Обещаната земя“.

Реакцията на републиканците

Между 10 и 20 републиканци в Конгреса вече са поздравили Байдън или  са приели факта, че трябва да се направи преход в Белия дом. Но повечето все още не са признали победата на новоизбрания президент.

В четвъртък Тръмп написа в Туитър, че софтуерът за гласуване, използван в 28 щата е изтрил милиони гласове за него, но отново не представи доказателства загръмкото твърдение.

Председателят на Камарата на демократите Нанси Пелоси определи случващото се като  „абсурден цирк“и  заедно с други висши демократи призова републиканците да „приемат реалността“.

Демократичният сенатор Крис Кунс каза пред CNN, че някои републиканци са го помолили да поздрави Байдън от тяхно име, тъй като те не се чувстват в състояние да го направят публично.

Защо републиканците се сдържат?

Лидерът на малцинството от Демократичния сенат Чък Шумер заяви, че „умишлено поставят под съмнение изборите като единствената причина е страх от Доналд Тръмп“.

По последни данни Байдън изпреварва Тръмп с 5,2 милиона гласа, което е около 3,4% – и има достатъчно електорални гласове, необходими в избирателния колеж по щати, за да заеме президентския пост.

Байдън се готви за поста

Вчера Байдън разговаря с папа Франциск, който му е дал своята благословия и го е поздравил за избирането му.  Байдън ще бъде едва вторият президент – римокатолик в САЩ.

Той също така разговаря с демократичното ръководство на Конгреса за необходимостта от пакет от мерки за борба с коронавируса, тъй като ежедневният брой на случаите в САЩ от болестта нарасна до нов рекорд от над 150 000 души.

В сряда той избра ветеранът от Демократическата партия Рон Клайн за шеф на кабинета си в Белия дом.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!