trump-un
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

В речта си на 73-то заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк президентът Доналд Тръмп засегна повечето от наболелите теми на международната политика и очерта позицията на САЩ относно най-сериозните кризи. Стопанинът не Белия дом не пропусна да похвали успехите на своето управление, като обяви, че американската икономика „преживява бум както никога досега“.

Санкциите срещу Северна Корея ще останат до момента, докато не се извърши ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, обяви държавният глава на САЩ.

„Ние сме установили сътрудничество със Северна Корея с цел да заменим призрака на конфликта с една нова и смела стъпка към мир… Санкциите ще останат до момента, докато не се извърши денуклеаризация“ каза той.

По-рано днес стана ясно, че Тръмп е потвърдил готовност за нова среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун, което е знак за ново позатопляне на отношенията и възможност за рестарт на преговорите за денуклеаризация на северна Корея.

Американските власти призоваха за възраждането на мирния процес в Сирия под егидата на ООН, но са готови да използват сила в отговор употребата на химическо оръжие, заяви още Доналд Тръмп, на 73-то заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Нашата обща цел трябва да бъде деескалация на военния конфликт и търсенето на политическо решение, което ще отразява волята на сирийския народ“, каза той, отбелязвайки, че САЩ „ще отговорят“, ако правителствените сили използват химически оръжия в Сирия.

По-рано официалния представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви пред репортери на ТАСС, че Съединените щати подготвят за Близкия изток носители на крилати ракети за удар в Сирия, в отговор на провокацията за поетапно прилагане на химически оръжия от правителствените сили в провинция Идлиб.

Преди официалното си изказване американският президент е казал, че Техеран няма избор, освен да се промени, преди да се започнат преговори, и че очаква САЩ да имат страхотни отношения с Иран в бъдеще, „но не сега“. В самата си реч, обаче, той заклейме иранските лидери, че носат, „хаос, смърт и унищожение“.

В кулоарите на Общото събрание на ООН пък Тръмп взе отношение и по въпроса за Венецуела, където управлението на левия президент Мадуро е изправено пред криза. Тръмп заяви, че венецуелският лидер Николас Мадуро може „много бързо“ да бъде свален, ако собствената му армия се обърне срещу него, предава АФП.

„Честно казано, този режим може много бързо да бъде свален от военните ако те решат да сторят това“, отбеляза Тръмп в разговор с президента на Колумбия Иван Дуке, коъто е сред най-яростните противници на Мадуро.

Според вестник „Стар“турският президент Реджеп Тайип Ердоган е напуснал официалната зала на Общото събрание на ООН, когато американския президент Доналд Тръмп е започна речта си.

В съответствие с плана на изявленията в сесията на Общото събрание на ООН Ердоган трябва да говори след американския президент, който закъсня за предвиденото начало на своето изказване и затова говори по-късно от първоначално предвидинея час. Причините за закъснението на Тръмп не са публикувани.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!