Доналд Тръмп и принц Салман /колаж: tehrantimes.com/

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил по време на телефонен разговор с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд, че Вашингтон ще бъде принуден да изтегли войските от кралството, ако ОПЕК+, която включва Рияд, не намали производството на петрол. Това съобщи „Ройтерс“, цитиран от ТАСС.

Според източници в кралството, престолонаследникът бил толкова изненадан от ултиматума, че помолил своите асистенти да напуснат стаята, за да обсъдят тази тема с Тръмп насаме. Според агенцията саудитското ръководство е било информирано, че без намаляване на производството на петрол, президентската администрация „няма да може да попречи на Конгреса на САЩ да въведе рестрикции срещу кралството, което може да доведе до изтеглянето на американските войски“.

В края на март републикански сенатори внесоха в Конгреса законопроект, предлагащ да се спре американската военна помощ в Саудитска Арабия и да се изтеглят американските войски от страната във връзка с действията на Рияд в петролната промишленост.

Тръмп, отговаряйки на въпрос на „Ройтерс“ дали е поставил въпросния ултиматум на саудитските власти, каза, че „не е трябвало да го казва“, тъй като Мохамед бин Салман Ал Сауд „разбирал, че има проблеми“ поради ниските цени на петрола. От своя страна американският министър на енергетиката Дан Бруйет отбеляза в интервю за агенцията, че Вашингтон си запазва правото да използва всякакви средства за защита на американските производители, включително като прави военната помощ зависима от редица изисквания.

Страните от ОПЕК+ на спешна видеоконференция на 12 април успяха да сключат споразумение за намаляване на добива на петрол. Той предвижда кумулативно намаляване на производството на петрол през май-юни с 9,7 милиона барела на ден, през юли-декември – със 7,7 милиона барела на ден, през януари 2021-април 2022 – с 5,8 милиона барела на ден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!