доналд тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп отново осъди „несправедливото, неефективно и много, много скъпо“ споразумение за климата в Париж по време на речта си на тема „Американското лидерство в околната среда“.

Тръмп обяви през юни 2017 г., че САЩ се оттеглят Парижкото споразумение, сключено през 2015 г. между почти всички нации на планетата. Пактът цели да ограничи глобалното затопляне с 2 градуса по Целзий, информира АФП.

„Искаме най-чистия въздух. Искаме кристално чиста вода. И това правим.“, каза Тръмп по време на речта си вчера в Белия дом.

„Ще защитаваме околната среда, но ще защитаваме и американския суверенитет, американския просперитет и ще защитаваме американските работни места“, заяви той.

Тръмп осъди „безмилостна война срещу американската енергия“ по време на управлението на Барак Обама и категорично отхвърли „радикалните планове“ в борбата срещу изменението на климата, които според него „няма да направят света по-чист“.

Американският президент насърчава използването на изкопаеми горива и се опитва да премахне по-строгите стандарти при горивата за превозните средства.

Реагирайки в Туитър, бившият вицепрезидент Ал Гор каза, че „Тръмп отказва да види реалността“.

Гор е един от носителите на Нобеловата награда за мир за 2007 г. за активността си в областта на противодействието на климатичните промени.

През октомври докладът на Обединените нации предупреди, че времето за предотвратяване на бедствието и избягването на глобалния хаос в климата изтича и ще изисква безпрецедентна трансформация на обществото и световната икономика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!