Тръмп сваля маската
На снимката: Президентът Доналд Тръмп сваля маската при пристигането си в Белия дом

Лечението на американския президент Доналд Тръмп от COVID-19 в продължение на три дни струва повече от 100 хиляди долара. Тази оценка беше публикувана от в.„Ню Йорк Таймс“.

Публикацията включва в изчисленията не само разходите за тестове, използването на различни базирани на антитела серуми и хоспитализацията в медицинския център „Уолтър Рийд“. Вестникът взима предвид и транспортирането на президента с хеликоптер от Белия дом до центъра и обратно. В допълнение са включени непредвидени разходи за процедури или лекарства, които не се покриват от стандартното здравно осигуряване. В такива случаи в САЩ цената на лечението се увеличава значително, обяснява материалът.

Оценките са представени чисто въз основа на спецификите и нюансите на американската здравна система.

В нощта срещу 2 октомври Тръмп обяви в Twitter, че той и съпругата му Мелания са дали положителни тестове за коронавирус. По-късно същия ден държавният глава пристигна в медицинския център „Уолтър Рийд“ в Бетесда, Мериленд. Тръмп напусна болницата в понеделник и се върна в Белия дом. В сряда лекуващият лекар на президента Шон Конли съобщи, че пациента му не е имал симптоми на болестта повече от 24 часа.

По данни на д-р Конли в изследванията на кръвта, взета в понеделник е потвърдено наличие на антитела към коронавируса. Той поясни, че вечерта на 1 октомври, когато стана известно за заболяването на президента не е имало антитела в кръвта му. В допълнение, основните жизнени показатели, включително нивото на насищане с кислород и дихателната честота, остават стабилни и в нормални граници. Специалистите ще продължат да следят отблизо здравословното състояние на държавния глава, заключи Конли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!