Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ за разпускане на Комисията за разследване на нарушенията на изборите в САЩ, създадена през май 2017 за борба с различни машинации на федералните избори.

Изявлението на американския лидер по този въпрос бе разпространено в сряда от пресслужбата на Белия дом.

„Въпреки наличието на съществени доказателства за измами по време на изборите, много щати отказаха да предоставят на Комисията за разследване на нарушения на изборите в САЩ изисканата от тях основна информация по въпроса. Затова, вместо да се занимавам с безкрайни съдебни вражди за сметка на данъкоплатците, аз подписах днес указа за разпускане на Комисията и възложих на Министерството на вътрешната сигурност да определи по-нататъшен план за развитие“, гласи изявлението на Тръмп.

Припомняме, че през май тази година Тръмп създаде двупартийната комисия, за да бъдат разкрити евентуалните нарушения в изборния ден.

По-конкретно членовете на тази структура трябваше да търсят начини да се справят със „сгрешените регистрации“ на гласоподавателите, „неправилното гласуване, с цел измама“, както и регистрирането на лица, целящи да „гласуват чрез машинации“.

Работата на комисията бе ръководена от вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс.

Около разследването бяха разпитани редица важни политици, в това число бившият съветник на Тръмп – Майкъл Флин и министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс.

Сенатори демократи поискаха той да даде показания, след като появи информация, че в предизборната кампания е имало опити да се уговори среща между републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин.

Опитите да се уговори среща Тръмп – Путин, каквато не се е състояла, са описани в съдебни документи, с които разполага специалният прокурор Робърт Мюлер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук