Доналд Тръмп
на снимката: американският президент Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще обяви във вторник дали ще приведе в изпълнение своята заплаха да излезе от сключеното през 2015 т. споразумение с Иран, което регламентира ядрената програма на тази страна само за граждански цели и има за цел да възпрепятства Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Ако обаче Тръмп се оттегли от договора, това може да подтикне Техеран да поднови своята ядрена програма за военни цели. Американският президент ще трябва да на прави избор така, че да изпълни своето предизборно обещание – да излезе от подписания договор между Иран и големите сили /САЩ, Великобритания, Китай, Русия, Франция и Германия/.

„Ще обявя своето решение за иранското споразумение от Белия дом във вторник, 14 часа, заяви той в съобщение в „Туитър“.

Решението пресича усилията на европейските представители да се опитат да запазят компромиса, който в момента все още е в сила. Доналд Тръмп им даде срок до събота да предложат решения, за да „втвърдят“ неговите условия.

Американският президент трябва да каже дали връща или не американските санкции, които бяха премахнати в замяна на ангажиментите, поети от иранската страна. Макар и международните инспектори да извършваха редовно проверки и да обявяваха след всяка от тях, че Иран действително спазва условията на споразумението, европейците не крият своя песимизъм за бъдещето на споразумението. Еманюел Макрон е убеден, че се върви към негативно решение, съобщи френски дипломатически източник, подчертавайки, че Париж вече се готви за частично или пълно изтегляне.

Преди две седмици в Белия дом френският президент се опита да убеди своя американски колега да не се оттегля от споразумението, като предложи да се предоговори с Иран нов договор, който да взема предвид неговите опасения. Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи този опит на Макрон да убеди Тръмп да не напуска споразумението.

Тръмп от своя страна изтъква няколко пропуска в договора, който той определя като „катастрофален“: поетапното премахване от 2025 г. на някои ограничения за иранската ядрена програма, както и това, че договорът не атакува директно балистичните опити на Техеран и неговите „дестабилизиращи действия“ в Близкия изток.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!