Доналд Тръмп

В последния си ден като президент на САЩ Доналд Тръмп произнесе емоционална реч. Откъси от изявлението  му, което беше предварително записано, бяха разпространени от Белия дом. „Направихме това, за което дойдохме на власт, а и много повече“, каза Тръмп.

В речта си досегашният държавен глава на САЩ се обяви за миротворец. Тръмп подчерта, че е станал „първият президент от десетилетия, който не е започнал никакви нови войни“. Администрацията му е „възстановила силите“ на САЩ и „американското лидерство в чужбина“.

„Вдъхнахме нов живот на нашите съюзи (с други държави). Събрахме други страни по света да се противопоставят на Китай, както никога досега“, се казва още в обръщението му.

Според него най-голямата опасност, пред която са изправени САЩ в момента, е „загубата на доверие в себе си, загубата на доверие в националното ни величие“.

„Америка не е скромна страна на нерешителни хора, които трябва да се крият и да се защитават от онези, с които не сме съгласни“, добави Тръмп.

Той заяви, че се моли за успеха на новата администрация на Джо Байдън, за да се гарантира сигурността и просперитета на страната. Той обаче отбеляза, че неговото политическо движение е поставило началото на пътя.

„Сега, докато се подготвям да предам властта на новата администрация по обяд утре, искам да знаете, че започнатото от нас движение е само началото“, каза той.

Тръмп отново осъди щурма на сградата на Конгреса в началото на януари.

„Всички американци бяха ужасени от атаката срещу нашия Капитолий. Политическото насилие е атака върху всичко, което ценим като американци. Това не може да бъде толерирано“, каза Тръмп.

Въпреки че пожела успех на наследника си и на новото правителство на САЩ Тръмп не посочи по име Джо Байдън. Показателен е и фактът, че няма да присъства на встъпването в длъжност на новия президент. За първи път досегашният държавен глава няма да бъде част от церемонията на инаугурацията на своя наследник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!