Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи остро предупреждение на протестиращите във Вашингтон, заплашвайки с намесата на „сериозна сила“, ако се опитат да създадат автономна зона, подобно на Сиатъл, в столицата на САЩ.

Ден след като полицията използва лютив спрей, за да разпръсне демонстрантите, които се опитаха да свалят статуя на бивш президент точно пред Белия дом, Тръмп също заплаши със сурови затворнически присъди срещу „анархисти“, които увреждат националните паметници.

„Упълномощих федералното правителство да арестува всеки, който вандализира или унищожи всеки паметник, статуя или друга такава федерална собственост в САЩ с до 10 години затвор“, написа Тръмп в Туитър във вторник сутринта.

„Това действие влиза в сила незабавно, но може също така да се използва със задна дата за унищожаване или вече причинен вандализъм. Няма да има изключения!“ той написа.

„Никога няма да има „автономна зона“ във Вашингтон, D.C., стига да съм ваш президент. Ако се опитат, ще бъдат посрещнати със сериозна сила!“

Тръмп имаше предвид района без полиция, създаден от протестиращите в Сиатъл, щата Вашингтон, преди две седмици, което предизвика възмущение сред консерваторите.

В събота на полицията беше отказан достъп до „Капитолийската автономна зона“ в Сиатъл, след като човек бе застрелян, а в понеделник кметът на града на западното крайбрежие обяви, че планира да поеме обратно контрола в района.

В столицата на САЩ Вашингтон в понеделник вечерта протестиращите се опитаха да съборят монументална статуя на Андрю Джексън, който беше президент от 1829 до 1837 г.

Статуята стои точно пред Белия дом и е била взета на мушка заради историята на Джексън като робовладелец и бруталните му политики към коренните американци.

В началото на 1830 г. той насилствено принуждава към преместване десетки хиляди местни американци от югоизток в цялата страна по така наречената Пътека на сълзите.

Според Тръмп участниците в протестите „не са протестиращи. Това са анархисти и други такива“, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук