Тръмп, импийчмънт
на снимката: Доналд Тръмп - президент на САЩ

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да внесе проект на федерален бюджет за фискалната 2021 година, който предвижда разходи за отбрана в размер на 740,5 млрд. долара.

Това се казва в статия, публикувана в неделя в електронната версия на The Wall Street Journal.

Според изданието, администрацията възнамерява да предложи сериозни намаления на редица програми в социалната сфера.

В проекта на федерален бюджет се предвиждат разходи в размер на 4,8 трилиона долара.

Според официални източници, искането за бюджет ще бъде публикувано в понеделник. Както е отбелязано в материала, администрацията предлага да увеличи средствата за отбрана с 0,3%, до 740,5 милиарда долара и да намали невоенните разходи с 5%, до 590 милиарда долара.

Според публикацията, ще бъдат предложени 12% увеличение на разходите за Националната администрация по аеронавтика и космическо пространство, както и 26% намаление на средствата за Агенцията по опазване на околната среда. Администрацията ще поиска около 2 милиарда долара за изграждане на стена на границата с Мексико.

Ще се предложи дефицитът на федералния бюджет да бъде намален от около 1 трилион на 966 милиарда долара, отбелязва изданието. Намалява се и финансирането за редица социални програми, включително тези, свързани със здравното осигуряване.

Според изданието проектът на федералния бюджет, най-вероятно, няма да бъде одобрен във вида, в който ще бъде представен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!