В неделя токът за бизнеса у нас беше 42 пъти по-скъп, отколкото в Германия, сигнализира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Данните, на които той се позовава, са за цените ден напред на борсата за електроенергия в Европа.

Той попита дали някой у нас мисли за индустрията или единственият приоритет е спасяването на държавната „Марица Изток 2”.

„1 евро в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса ЗКО ( Задължение към обществото) е цената на електроенергията днес!!! Е, как ще ги стигнем германците?! Каква да ни е индустрията и мисли ли някой за нея? Или приоритет е само спасяването на новия Кремиковци – ТЕЦ Марица Изток 2?”, пита в социалните мрежи Домусчиев.

В неделя токът в България се търгуваше за 63 евро за киловатчас ток у нас срещу евро, а в Германия за 1,5 евро.

В други развити индустриални държави като Франция и Испания токът също беше драстично по-евтин – съответно 14 и 30 евро.

ток, цени
Данни: Energylive; цените на електроенергията за 10 февруари 2020г.

За днес (10 февруари) токът в Германия отново е почти пет пъти по-евтин, отколкото в България. У нас киловатчас днес се продава за 36,2 евро, а в Германия – за 7,88

Преди дни основните работодателски организации изпратиха писмо до правителството с искане да бъдат спрени държавните дотации за ТЕЦ-а.

Бизнесът и експертите от години сигнализират, че енергията, произвеждана от въглищните централи е скъпа и нерентабилна.

Още за позицията на работодателите четете ТУК.

Защо българските потребители и бизнес плащат най-скъп ток ще разберете от интервюто с енергийния експерт Иван Хиновски – ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!