доналд тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп заяви, че „не бърза“ да бомбардира Иран, разкривайки, че американските сили са били „готови и решени“ да отвърнат на удара след свалянето на американски шпионски самолет, но той ги е спрял, за да избегне масови жертви.

„10 минути преди удара ги спрях“, каза президентът, като обясни, че един от генералите му е казал да очаква 150 смъртни случая от иранска страна и че е заключил, че това няма да бъде „пропорционален“ отговор.

Тръмп каза още, че Пентагонът е предвидил три обекта в Иран за бомбардиране.

Откровенията на Тръмп са изключително необичайни за един президент и те дават нов поглед върху дългогодишния вътрешен дебат в Белия дом за неговата политика в Близкия изток, пише АФП. Някои от неговите най-близки съветници, като съветника по националната сигурност Джон Болтън и държавният секретар Майк Помпео, твърдят, че предпочитат много „по-мускулеста“ американска стратегия.

Тръмп обяви Иран за опасност и се опита да разруши сложна международна договореност ядрената й промишленост, главно чрез едностранно оттегляне от сделката. В същото време той многократно се стреми да омаловажи моментите на напрежение, като повтаря нежеланието си за военен конфликт.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси призова за „интелигентно и стратегическо“ решение на иранския проблем след като Доналд Тръмп отмени в последния момент нападения по стратегически цели в Иран, съобщи РИА „Новости“.

„Не храним илюзии за опасното поведение на иранския режим. Това е опасна, много напрегната ситуация, която изисква силен, интелигентен и стратегически подход“, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на Пелоси.

Медиите съобщиха в петък, цитирайки представител на Пелоси, че тя не е била информиран за предстоящо /отменено/ нападение срещу Иран.

„Сега ситуацията с Иран е опасна и много чувствителна. Трябва правилно да преценим реакцията, която ще намали напрежението и ще повиши интересите на Америка, и трябва ясно да разберем какви са нашите интереси“, каза Пелоси.

Според нея, в четвъртък по време на среща с президента, лидерите на демократите и републиканците са „подчертали необходимостта от взаимодействие със съюзниците“ и „недопустимостта на използването на сила без одобрението на Конгреса“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!