Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп изрази изненадата за това „колко лошо“ се е развила процедурата по британския Брекзит . Той определи евентуален втори референдум за Брекзит като „нечестен“ спрямо гласувалите на първия референдум.

„Мисля, че това можеше да бъде договорено по различен начин, честно казано“ – каза президентът на САЩ.

Тръмп определи хаотичната ситуация между Великобритания и ЕС като „срамна”. Американският президент също така каза, че втори референдум за Брекзит би бил нечестен.

„Не мисля, че друго гласуване ще е възможно, защото ще е нечестно спрямо хората, които спечелиха“, заяви той в Белия дом.

Политически анализатори отбелязват, че настоящата администрация гледа с одобрение на евентуалното отделяне на Великобритания от ЕС, тъй като това ще даде възможност за по-силно укрепване на двустранните отношения, които са традиционно приятелски. Една търговска война с ЕС, която не е изключена след отказа от преговори, гласувана от ЕП и днешната закана на Тръмп за нови мита върху вноса от Евросъюза, ще бъде по-приемлива, ако не включва Великобритания.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди днес Европейския парламент за последствията, които ще бъдат особено „тежки икономически” ако Брюксел не започне търговските преговори. Коментарите му идват, след като днес Европейския парламент гласува да не подкрепи започването на търговски преговори с Вашингтон. Заплахите на Тръмп за налагане на мита над вноса на автомобили ще засегнат германските автомобилопроизводители особено силно.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!