Доналд Тръмп

Американският държавен глава Доналд Тръмп предложи отлагане на президентските избори през ноември, заради коронавируса, макар датата да е залегнала в конституцията на страната. Според Тръмп, има риск от измами, свързани с епидемията от Covid-19, съобщи Би Би Си.

„Отлагане на изборите, докато хората могат правилно, сигурно и безопасно да гласуват???“, написа Тръмп в профила си в „Туитър“.

 

Според Тръмп гласуването по пощата е податливо на чужда намеса, въпреки че не представи доказателства за това.

По думите му гласуването по пощата „вече се оказва катастрофално бедствие“ в райони, където се изпробва.

През юни Ню Йорк позволи на гласоподавателите да гласуват по пощата в първичната анкета на демократите за кандидата за президент на партията. Но има дълги забавяния при броенето на бюлетините и резултатите все още са неизвестни.

Американските медии съобщават, че има опасения, че много бюлетини няма да бъдат преброени, защото не са попълнени правилно или нямат пощенски печати върху тях, които показват, че са изпратени преди официалното приключване на гласуването.

Гражданите на други държави обаче отдавна гласуват по пощата, намомня Би Би Си.

Сериозен ли е Тръмп?

Тръмп, който изостава в социологическите проучвания, преди това възнамеряваше да съсредоточи кандидат-президентската си кампания върху икономическите резултати.

Все още не е ясно дали Тръмп е сериозен, тъй като всеки един подобен ход ще изисква действия от страна на Конгреса, който единствен има правомощието да определя датата на изборите.

Представители на Белия дом все още не коментират Туитър посланието на Тръмп, съобщава Ройтерс.

Демократите, включително техния проектокандидат Джо Байдън, вече започнаха подготовка за защита на избирателите и изборите на фона на опасенията, че Тръмп ще се опита да повлияе на изборите през ноември.

„Президентът разправя лъжи и предлага да отложи изборите, за да се задържи във властта.Не позволявайте това да се случи. Всеки американец – републиканец, независим и демократ, трябва да се изказва срещу беззаконието на този президент и пълното пренебрегване на Конституцията“, написа Демократичният представител Дан Килди в Tуитър.

Американският сенатор Том Удал, също от Демократическата партия, написа: „Няма начин Тръмп да отложи изборите. Не трябва да му позволяваме да ни разсейва от неговата некомпетентност по отношение на Covid-19“.

Членът на Федералната избирателна комисия Елън Уайнтрауб заяви , че Доналд Тръмп няма правомощието да отложи насрочените за 3-ти ноември президентските избори.

Заявката на Тръмп за отлагане на изборите идва на фона на най-сериозния срив на БВП на САЩ – 33% на годишна база през второто тримесечие. Това е най- драстичният спад откакто се води статистика т.е от 1940 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!