Borisov_Moskowski
На снимката: транспортният министър Ивайло Московски и премиерът Бойко Борисов

Транспортна комисия в ЕП с гласува и одобри да бъдат удовлетворени българските изисквания по отношение на пакета „Мобилност“, съобщи транспортният министър Ивайло Московски на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов на летище София.

Московски благодари на усилията на правителството, както и на евродепутата Андрей Новаков. Той изреди и исканията на българските превозвачи, които са удовлетворени. На три седмици няма да е задължително водачите да се прибират задължително. Изцяло отпадат изплащането на командировъчни такива каквито са в съответната страна. Отпада тоталната забрана за спане в кабината, вече ще може да спят там, където има видеонаблюдение, бани и др.

„За момента на ниво транспортна комисия има абсолютно пълен успех на предложенията, които сме предали, предстои гласуването в ЕП“, каза транспортният министър.

Той сподели, че гласуването в ЕП, според него, няма да стане дори в австрийското председателство.

Представител на превозвачите благодари от тяхно име на българското правителство в лицето на премиера Борисов.

„Не съм съгласен с това, че се твърди, че е победен президентът Макрон. По-скоро с разбирането на всички колко е важно, всички бяха наясно какво трябва да се случи. Начинът, по който се гарантира успех – това е диалогът, работата“, заяви Бойко Борисов по повод решението на Транспортната комисия на ЕП, с което бяха удовлетворени исканията на българските превозвачи.

Министър-председателят напомни, че са положени много усилия, за да се стигне до това гласуване. Той отдаде дължимото и на съдействието на Юнкер.

„Ние със същия диалог успяхме за кохезионната политика за България да издействаме с 8% повече пари. Така че тези, които в България се правят на големи ербапи, вече от години съм в този съвет и знам как се случват нещата – с диалог и обсъждане“, подчерта Борисов.

По-рано българските превозвачи бяха отправили заплаха, че ще подемат инициатива за референдум за излизане от ЕС, ако техните интереси не бъдат взети предвид в европейския „Пакет за мобилност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук