Продължаваме промяната и Демократична България брифинг

Президентът и служебното правителство имат лек ръст на одобрението. Най-харесвани в кабинета са Гълъб Донев, Весела Лечева, Иван Демерджиев, Крум Зарков и Атанас Пеканов, а формулата за следващото Народно събрание е 5+1 формации с парламентарно представителство. Това са част от изводите от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“. То е проведено в периода между 4 и 11 февруари.

Преди официалното обявяване на предизборната коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ „Тренд“ тества тяхно евентуално обединение. На въпрос с предварително зададени опции ГЕРБ и обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са със сходна електорална подкрепа.

ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция. Партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25,6% от гласуващите, докато обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ с 24,8% от гласуващите.

Така, според данните на „Тренд“, предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации и не се регистрира отлив вследствие на обединението, но засега не се отчита и бонус от него.

Тренд, проучване
Източник: Изследователски център „Тренд“/ „24 часа“

В подредбата не се наблюдават структурни промени в сравнение с предходните няколко месеца.

Третото място остава за ДПС с 12,8%. „Възраждане“ достига нива от 11,9% сред гласуващите. Пета е БСП с 8,9% от твърдо решените да отидат до урните на 2 април. Реални шансове за парламентарно представителство запазва „Български възход“ с 4% сред гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев.

На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава „Има такъв народ“. Опцията „не подкрепям никого“ продължава да събира сравнително висок процент (4,8%).

26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% – отрицателна

Оценката за работата на правителството и президента през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад. Първият месец в годината традиционно отчита най-песимистични нагласи най-вече поради отминалите празници, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги, отбелязва социологическата агенция.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% – отрицателна. За президента 43% дават положителна оценка, а 47% – негативна. Подкрепата и за двамата е по-висока с 4% в сравнение с януари.

Тренд, проучване
Източник: Изследователски център „Тренд“/ „24 часа“

Половин година след встъпването в длъжност на служебния кабинет на Гълъб Донев отношението към всеки от служебните министри е следното: начело на класацията с най-положителна оценка и най-висока разпознаваемост е министър-председателят Гълъб Донев (40%). Първите петима министри с най-висок брой положителни оценки са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство. След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%).

От „Тренд“ уточняват, че резултатите не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона „Магнитски“, който беше публикуван на 10 февруари. Изследването е е завършило на 11 февруари.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук