решаваща, реформи

Лидерите на държавите членки на Европейския съюз се събират днес отново в Брюксел, за да се опитат да постигнат компромис за петте ключови постове на институциите в Общността.

За общо решение, експертите казват, не може да се говори, заради коренно различните позиции на 28-те правителствени и държавни ръководители. Затова по-скоро става дума за постигане на компромис между основните политически играчи.

Сесията продължава вече два дни, но без резултат. Споровете между лидерите на ЕС за председатели на Европейската комисия, на Европейския съвет, Върховен представител за външната политика и сигурността и председател на Европейската централна банка, не доведоха до никакви резултати през последните дни.

Заседанието на държавните и правителствените ръководители започва в 12 часа българско време

„Мисля, че за няколко часа (във вторник) ще можем да постигнем споразумение“, заяви френският президент Еманюел Макрон след 18-часова среща в понеделник.

Въпреки знаците за напредък от началото на дискусиите в неделя, лидерите остават разделени относно френско-германския компромис който да оглави Европейската комисия.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази надежда, че „с добра воля ще бъде постигнат компромис“ на днешната среща.

Какво се случи на вчерашната среща, какво предстои да се направи и защо е важно лидерите на държавите членки да се разберат, може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!