Не съм чак толкова либерален за еднополовите бракове. Особено, когато това става в църква. Стигам до съюз между двама души, които имат всички права и задължения на брака между двуполови хора. Всъщност, чисто гражданско признаване на подобни съюзи. Все пак религията не бива да се модернизира дотолкова, че да отхвърля базови принципи. Но пък и не съм бигот.

Та…първоначално не ми се взимаше отношение по въпроса за „третия“ пол. Макар, че въпросите за трансджендъра нямат пряко отношение към еднополивите бракове, започнах с тях именно защото се смесват двете.

Една банда овластени простаци вдигна вой до небесата за Истанбулските документи. И това щях да го отмина. Щом хората, които гласуват за тях си ги харесват такива…какво мога да направя? Ама като прочетох малоумието на човек, който коли и беси в обществената телевизия…ми стана много весело.

Искал да види половите органи на третия пол. Чудех се дали да не призова всички хермафродити в България и Балканския полуостров да идат да му се покажат. Тъжна работа…Ега ти Националната телевизия.

снимка

След това реших, че е по-възпитано да помоля ръководството да го изпрати в Лувъра или който и да е друг голям музей. Има статуи на Хермафродит и други хермафродити(това стана генерично име). Да иде и да види как изглеждат.

Та докато търсех подходяща скулптура се замислих. В гръцката митология Хермафродит е син на Хермес и Афродита. Смесването на двата пола има и нарцистичен, а не само биологически смисъл. Не, че не е имало хермафродити винаги. И оттам…видях, че всъщност римляните нямат такъв наследник на Меркурий и Венера…или двете божества, които са еквивален та Хермес и Афродита. Нямам представа защо.

Има една по-късна римска статуя, която изобразява човек с двойни полови белези. Но тя е по-скоро повлияна не от божеството Хермафродит, а от самата Венера и Бакхус. Както и да е. Най-интересното в цялата история е, че възлагат на великия бароков скултор Бернини да извая постелята(дюшека) за въпросния(въпросната) ‘Спящ(а) хермафродит. Чета, че поръчката е била за 60 скуди. Нямам представа колко е това сега.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!