протест

Три кръстовища остават затворени от протестиращите в центъра на София. Придвижването в района е затруднено. Въпреки това от протестиращите са категорични, че ще останат на място докато правителството и главния прокурор не подадат оставки. Палаткови лагери са разпънати на Орлов мост, при Софийския университет и на площад „Независимост“. За тази вечер в 19 часа пред Президентството е насрочен нов протест.

След драматичната съботна вечер снощи протестът протече спокойно. През вчерашния ден се появи  и нов палатков лагер- на кръстовището при Софийския университет, където беше блокиран микробусът на „Системата ни убива“. И тази сутрин превозното средство бе на място.

Снощи майките на деца с увреждания, част от организацията „Системата ни убива“, които бяха блокирани на кръстовището пред Софийския университет от полицията, стигнаха пеша до Орлов мост и поставиха своя палатка до останалите на кръстовището, такава ще поставят и на площад „Независимост“ в знак на подкрепа към исканията на протеста.

Вчера участници антиправителствените протести хвърлят монети срещу сградата на Министерския съвет. Те бяха раздадени от адв. Николай Хаджигенов, част от т.нар Отровно трио. Той иронично подчерта, че парите са дошли от бизнесмена Васил Божков, като така отговори на тиражираните в социалните мрежи и някои медии обвинения, че демонстрациите са платени от него.

Снощният 25-и поред протест премина в шествие по софийските улици, като за кратко беше блокирани и кръстовището при НДК.

Вчера протести се проведоха и в други градове на страната. Недоволните успяха да блокират главен път Е-79, при това за час. Това стана в Кресна, подкреплението дойде от Благоевград и Разлог.

При едва 4-ма полицаи протестиращите непрекъснато пресичаха на пешеходната пътека пред Общината, така трафикът спря.

В 21.25 от Благоевград пристигнаха над 40 полицаи, които изтласкаха протестиращите от пътя и трафикът тръгна в двете посоки.

 

Протести се проведоха и по света. Защо мълчи Европа за случващото се в България. Това попитаха в писмо до 160 френски и европейски институции протестиращите в Париж българи с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

Протести имаше и в Обединеното Кралство в Лондон, Оксфорд, Екситър и Бирминга

 

Българите в Амстердам  също заявиха, че свалят доверието си от управляващите.

Протести имаше и в Манхайм, Осло, Стокхолм, Прага, Виена, Пафос, Ню Йорк и Чикаго.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!