личен лекар

На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Предвижда се личните лекари да издават електронни направления за изследвания и електронни рецепти при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Промените трябва да влязат в сила от 18 декември.

Направленията за изследване ще могат да се издават без преглед, а след телефонна консултация с лекаря. Същото се отнася и за предписването на лекарствени продукти, като предписанията ще са достъпни в специализирания софтуер на аптеките, сключили договор със Здравната каса.

В доклада на здравния министър Костадин Ангелов към проекта се подчертава, че няма да е необходимо пациентът да носи направлението или рецептата, когато отива в лечебно заведение или аптека.

Въвеждането на електронно направление ще улесни работния процес на 7400 изпълнители на извънболнична медицинска помощ и медико-диагностични дейности. Броят на изпълнените направления от пакет „Клинична лаборатория“ на Здравната каса на годишна база е около 14 850 000, отчитат от здравното министерство.

Подчертава се, че въвеждането на електронно направление и рецепта изисква надграждане на медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ и аптеките. За поддържането на софтуерните си системи те ползват услугите на фирми на абонаментен принцип и респективно не следва да се генерират значителни допълнителни разходи за надграждането на програмните продукти извън абонаментния план, обясни по-рано министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Над 60 софтуерни фирми са ангажирани в системата с електронните направления.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук