Ангела Меркел и Еманюел Макрон
на снимката: Ангела Меркел и Еманюел Макрон

Без журналисти, без ръкуване и 1,82 трилиона евро под въпрос.

Срещата на европейските лидери, която продължава и днес, не е обикновена. 27-те лидери на европейските държави се срещнаха лице в лице за първи път от началото на коронавирусната пандемия, в опит да постигнат съгласие за бюджета на съюза за следващите 7 години, в размер на 1,074 трилиона евро, както и тригодишният спасителен план за 750 млрд. евро.

Официалните лица заявиха вече, че няма гаранция, че на тази среща ще бъде постигнато споразумение, тъй като държавите се разминават в позициите си.

Ето какво може да очакваме от срещата:

Всичко е пари

Един от най-спорните въпроси на срещата ще бъде размерът на предложения фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, който ще бъде набавен чрез заеми на ЕС от финансовите пазари.

Холандия, Австрия, Дания, Финландия и Швеция настояват за по-малък фонд, и по-специално по-малък процент да бъдат безвъзмездните средства.

В момента предложеният фонд се състои от три части:

  • 310 милиарда евро безвъзмездни средства чрез нов Механизъм за възстановяване и устойчивост;
  • 250 милиарда евро заеми на страните членки чрез механизма;
  • и 190 милиарда евро безвъзмездни средства за бюджетни програми в области като изследвания, международно развитие, по-малко въглеродни емисии и подкрепа за платежоспособността на компаниите.

Според официални представители на държавите, последната трета част от 190 млрд. евро вероятно ще бъде разделителната линия.

Възстановителен фонд за реформи

За да има достъп до финансиране, всяка една държава  членка ще трябва да представи национален план за възстановяване и устойчивост, в който се очертава как ще инвестират пари от ЕС и ще реформират икономиките си.

Нидерландия твърди, че изплащането на пари по тези планове трябва да бъде одобрено само с единодушното съгласие на всички страни членки.

Повечето членове на ЕС обаче са против това и Шарл Мишел предложи националните планове да бъдат одобрявани при гласуване, с квалифицирано мнозинство в Съвета.

„Идеята за необходимост от одобряване на националните планове през следващите месеци и редовното им следене изглежда напълно легитимна … но въпросът е в степента и модалностите“, каза един от служителите на Елисейския дворей. „Трябва да избягваме всяко вето и всички безполезни или прекомерни забавяния.“

Този контрол се очертава като друга разделителна линия и вероятно нидерландския премиер ще го използва, за да настоява за намаляване на общия пакет.

Рюте и Орбан може да наложат вето

Холандският премиер Марк Руте и унгарският премиер Виктор Орбан могат да блокират преговорите – по различни причини. Един дипломат посочи двойката като „най-радикалната“ в преговорите.

Рюте, който е подложен на значителен вътрешнополитически натиск, се надява да намали размера на парите, които Нидерландия трябва да внесе в бюджета на ЕС и да покаже на своите избиратели, че може да спечели отстъпки на европейската сцена.

Целта на Орбан е да извлече колкото се може повече пари от сделката и да избегне санкциите за върховенството на закона. Унгарските власти поискаха приключване на процедурата по член 7 и да се оттегли предложения механизъм, свързващ върховенството на закона с достъпа до фондовете на ЕС.

Докато страни като Германия и Португалия са изразили готовност да направят отстъпки на Орбан по механизма, някои от другите държави ще настояват за някаква форма на обвързаност между върховенството на закона и европейските средства.

Остри реплики между Борисов и Рюте

За гореща размяна на реплики по време на вечерята снощи на европейските лидери в Брюксел, съобщава вестник „Файненшъл таймс“, като цитира свои дипломатически източници.

Според тях българският премиер Бойко Борисов обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, че иска да бъде „полицаят на Европа“, като си присвоявал правото да решава дали националните планове за реформи са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

Пред журналисти Рюте заяви след вечерята, че неговите искания са раздразнили колегите му, но изтъкна, че всяка страна защитава своето виждане.

Меркел може да засенчи Мишел

Мишел официално е медиаторът на срещата на върха. Но след трудната среща на върха през февруари, когато много от европейските лидери обвиниха председателя на Съвета в провал по преговорите за бюджета, някои дипломати смятат, че германският канцлер Ангела Меркел би могла неофициално да поеме лидерството по време на срещата днес.

Дали лидерите на ЕС ще постигнат споразумение днес, предстои да стане ясно. Вторият ден на преговори вече официално започна.

Източници: Политико и Файненшъл Таймс

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук