затвор

Ежедневно се взимат мерки, като се правят внезапни проверки в различни затвори, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева пред членовете на ресорната парламентарна комисия.

„Още в деня на бягството бе разпоредена проверка, която приключи на 12 април, относно фактите и обстоятелствата, довели до това дръзко нарушение. Докладът от проверката сочи, че 12 лица са индивидуализирани като допуснали нарушения на носенето на службата както и такива на ръководни позиции по отношение на организацията на самата охрана – заяви Цачева – С моя заповед временно съм отстранила зам.-началника на Софийския затвор, тъй като информацията, която е събрана в хода на проверката, доказва, че има много тежки нарушения“.

Цачева увери, че ежедневно се взимат мерки, като се правели внезапни проверки в различни затвори. При такива проверки се откриват вещи, които са в списъка на забранените вещи-основно телефони, обясни тя.

Цачева бе категорична, че въпросът за охраната в затворите изисква комплексен подход и решение.

„От една страна условията за труд и възнаграждението на всички лица, които са ангажирани с работата в затворите. След част от протестните действия правителството отпусна 15 млн. лв. Но, по другата тема, относно отговорностите и начинът, по който се изпълнява службата, ще бъда безкомпромисна“ – подчерта ресорният министър.

Преди това Цачева бе изслушана относно напредъка по реализацията на приоритетите на българското председателство.

Едно от досиетата, по които българското председателство провежда триалози, които тя спомена, е за „Регламент относно агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното право“.

„Напредъкът е обвързан с работата по проекта на Регламент относно обработването на лични данни от институциите на ЕС. Българското председателство продължава работа за постигане на съгласие по финализиране на преговорите по досието. Стремежът ни е да приключим триалозите и да приемем акт“, заяви правосъдният министър.

Цачева съобщи, че на 4 и 5 юни в Люксембург ще бъде последният съвет на българското председателство, с което страната ни ще предаде щафетата на австрийското председателство. Тя припомни, че за българското председателство в областта на правосъдието приоритетите са практическа работа заедно с ЕК за изграждане службата на европейската прокуратура и повишаване на доверието в правосъдните системи на държавите-членки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук