разкриване, имоти
на снимката: правосъдният министър Цецка Цачева

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че няма пречки пред Народното събрание и пред правната комисия в парламента да прецизират предложените промени в Наказателния кодекс, отнасящи се за корупцията в публичния и частния сектор.

„Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречка в Народното събрание и в правната комисия отново да се преценят тези становища. Винаги може да се предложи по-прецизно редактиране на конкретните текстове”, заяви пред Нова телевизия Цачева.

Проектът, който вече беше внесен в Народното събрание, предизвика критики сред експерти, граждани и политически опоненти. Според тях властта влиза във война с пазарната икономика и правата на частния бизнес, а текстовете ще позволят всеки, който дължи нещо по договор, да бъде третиран като престъпник и преследван от закона. Противниците на тези промени изразиха опасения, че законът ще позволи да се стигне до произвол и в неговия смисъл всеки втори български гражданин ще може да стане обект на съдебно преследване.

„Страховете са неоснователни. Законопроектът е предложен в изпълнение на анализа, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура“, поясни Цачева.

Правосъдният министър каза още, че участие в изработването на този текст са взели експерти от всички институции, които имат отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения.

Тя цитира доклада, според който: „Чл. 282 от Наказателния кодекс трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества, кооперации и други подобни. Корупционните престъпления следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции“.

„Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарните взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение на две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това умишлено деяние с пряк умисъл”, категорична беше Цачева.

Министърът  коментира и протестите на надзирателите в затворите и исканията им за 20% увеличение на заплатите:

„Всеки един министър може да изплаща възнаграждения в рамките на сумата, която му е фиксирана в държавния бюджет. Проведохме среща с финансовия министър и на синдикатите беше предложено още едно увеличение от 5%, към онези 5% от 1 януари. Това прави близо 11% увеличение. Няма възможност за повече към този момент“.

Тя добави, че диалогът с тях продължава.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук