Сотир Цацаров
на снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

Ограничаването на приложното поле на съкратеното съдебно следствие, трябва да бъде прието. Това каза на заседанието на правната комисия в парламента главния прокурор Сотир Цацаров.

Депутатите от комисията обсъждат предлагани промени в НПК и НК, които се отнасят до съкратеното производство.

Главният прокурор посочи, че би следвало да се даде отговор на въпроса – дали да се приеме ограничаване на съкратеното съдебно следствие, и ако се отговори положително на този въпрос, кой подход да бъде предпочетен – изменение в НПК (първите три законопроекта предложени), или изменение в НК (четвъртият законопроект).

Становището на прокуратурата, представено писмено при председателя на правната комисия е, че на въпроса отговорът е категорично: да.

„Тоест в конкретния случай ние считаме, че ограничаване на съкратеното съдебно следствие категорично трябва да бъде прието. Трябва да бъде прието не по популистки съображения, дори не поради факта че са се натрупали във времето случаи, които показват несправедливостта на действащата разпоредба, а защото в най-общ план трябва да изберем между две ценности. Едната от тях е провеждането на наказателното производство в разумен бърз срок, другата е общественото чувство за справедливост”, каза Цацаров.

Той мисли, че ще трябва да се предпочете по-високата ценност и тя е справедливостта.

За това кой подход да бъде приет – изменение в НПК или НК, главният прокурор каза, че изразяват становище, че следва да се предпочете подхода, като предлага изменение в НПК.

„Ние предлагаме да възприемете становище при което се приемат това, което предлагат първите три законопроекта, а именно съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда”, заяви Цацаров.

Според него трябва да се приеме радикалният подход, а именно без съкратеното съдебно следствие в случаите на умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!