Цените на стоките през 2017г. на територията на Европейския съюз са варирали драстично, пише в доклад на европейската статистическа служба „Евростат”. Най-скъпи са били в Дания (142% от средното за ЕС ниво), следва Люксембург (127%), Ирландия и Швеция (125%), Финландия (122%) и Великобритания (117%).

В обратната част на статистиката е България (48%), Румъния (52%) и Полша (56%).

Цените на хранителните продукти в Дания са били най-високи, а най-ниски в Полша и Румъния.

Най-скъпи цигари са си купували във Великобритания и Ирландия. В България цените са значително по-ниски – 56% от средното за ЕС. След нас са румънците – 69% и унгарците – 70%.

В Ирландия цените са били 174% от средните за ЕС, а в Обединеното кралство – 157%.

„Евростат” отбелязва, че тези огромни разлики се дължат на акцизите.

Ресторантите и хотелите са три пъти по-скъпи в Дания, отколкото в България, макар че говорим за една и съща категория звезди. В България плащаме 45% от средните за ЕС цени, в Румъния – 53%, в Чехия – 60%, но в Дания дават 151%.

Не чак толкова фрапиращи са разликите в цените на електрониката, транспортните средства и дрехите. В България облеклото е 80% от средната за ЕС стойност, което означава, че тук даваме най-малко за дрехи от всички европейци. Най-много от джоба си вадят шведите – 134% от средното за Съюза.

ДАННИТЕ ЗА РУСИЯ

При средна заплата от 688 долара, а минимална 200, руснаците дават около 30% от доходите си за храна, а 8,3% – за алкохол. За сравнение в Европейския съюз разходите за храна средно са 12,4%, а за алкохол 4,1 на сто.

 За дрехи в Руската Федерация хората харчат 9,2 на сто от парите, които изкарват, а в Европейския съюз – 5%.

За да си плащат сметките, руснаците отделят 10,3% от бюджета си и малко повече за транспорт – 12,5 на сто. Сметките и наемите в Европа са малко по-скъпи и затова европейците заделят 24,7%, за да ги покрият.

 За образование в Русия дават едва 1,1%, колкото е и в Европейския съюз.

Статистиката показва, че 22 милиона руснаци живеят на прага на бедността или 15% от цялото население на страната.

ДЕБАТИ.БГ направи справка с цените на основните продукти в България, Дания и Русия. Както вече споменахме средната работна заплата в Дания е 2200 евро, в България е 574,16 евро (1123 лева), а в Русия 546,9 евро (38400 рубли).

цени

Графиката, която виждате е за цени в евро. От нея става ясно, че макар заплатите в България да са по-ниски, покупателната им способност е съизмерима с тази на заплатите в Западна Европа. За сравнение, в Дания разходите както за храна, така и за жилище са двойно по-високи. В Русия, освен че заплатите са по-ниски (само за сравнение – по официални данни – минималната заплата в Руската федерация е 100 евро, в България – над 250 евро) цените на някои основни продукти са доста по-високи от тези в България.

цени

Макар доходите в страната ни да изглеждат по-ниски от тези в Западна Европа, то измерването на стандарта на живот само по този критерий би било груба грешка. От графиките се вижда, че ако мерим покупателната способност, българите живеят малко по-зле от датчаните, но много по-добре от руснаците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!