Димитър Манолов
на снимката: Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов изрази съмнение, че омбудсманът Мая Манолова е чела законопроекта за личната помощ, който във вторник представи на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. По негови думи в него има пропуски, които тя не би трябвало да подмине.

„Аз дълбоко се съмнявам, че самата Мая Манолова го е чела много подробно този законопроект, защото тя като юрист, и то съвсем приличен юрист, щеше да намери в него пороци, погрешно поставени дефиниции, отсъствие на дефиниции, позовавания на несъществуващи текстове в други закони и т.н.”

След като законопроектът беше отхвърлен от представителните организации на хората с увреждания и напрежението се нагнети, от КТ „Подкрепа” изпратиха позиция до социалния министър Бисер Петков, с която разполага и ДЕБАТИ.бг.

„КТ „Подкрепа” не може да подкрепи законопроект, който не е издържан юридически, не са дефинирани получателите на асистентска подкрепа, предполага многобройни нарушения на трудовите права, отваря възможност за злоупотреби с интересите на хората с увреждания, допуска отнемане на права на пенсионерите с 90% увреждания. КТ „Подкрепа” отказва да бъде част от национално безотговорни предложения за аутсорсинг на социални грижи към неправителствения сектор”, се казва в позицията на една от най-големите синдикални организации у нас.

Според Манолов първият притеснителен елемент в законопроекта е, че изобщо няма дефиниция за кого се отнася той. В текста е записано, че е важи за „хора с тежки увреждания”, но дефиниция за този термин няма.

Като посредници между личните асистенти и хората с увреждания са посочени различни неправителствени организации, които имат право да вземат по 5% от заплащането на асистентите. Освен това на въпросните посредници се дава право да „урежда всички формалности от името и за сметка на ползвателя на лична помощ”.

„Прехвърляне и продажба на имот на лицето с увреждане формалност ли е?”, питат иронично от КТ „Подкрепа”.

Според организацията личните асистенти ще имат статута на роби и ако законопроектът влезе в сила ще възникнат „неконтролируеми злоупотреби с трудовите права на заетите асистенти”. В текстовете е записано, че ползвателите на услугата (хората с увреждания) „могат да управляват вида, времетраенето и качеството на положения труд”, както и да решават кога да прекратят трудовите правоотношения с асистента без да дължат обяснение.

Предвижда се асистентите да работят само на граждански договор, с плаващо работно време и „сумарно изчисляване на отработеното време”. Подобен термин в Кодекса на труда няма, категорични са от КТ „Подкрепа”. Още по-фрапиращо е, че се предполага заплатите на асистентите да бъдат бавени с по два месеца, дори и не е заложен краен срок за изплащането им.

За някои от асистентите пък се предвижда да имат функциите и на домашен помощник – да мият чинии, перат пазаруват и т.н. За това разбира се не е регламентирано допълнително заплащане.

От КТ „Подкрепа” изчисляват, че за издръжката на асистентите държавата ще трябва да отдели над 1 млрд. лева, което е повече от средствата, с които Агенцията за хората с увреждания разполага. По думите на Димитър Манолов тези средства изобщо няма откъде да бъдат взети.

Цялото интервю с Димитър Манолов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!