Техеран скоро може да излезе от Съвместния всеобхватен план на действия (СВПД) по ядрената програма, заяви зам-външният министър на страната Абас Аракчи, цитират от агенция Тасним.

„Очакванията на Иран приключват и е напълно вероятно, че Иран ще напусне СВПД в близките седмици“, казал Аракчи. „Не мога да кажа, че перспективата за продължаване на преговорите с Европа е ясна и може да ни доведе до постигането на общо решение за съхранението на СВПД. Ние все още чакаме и се надяваме, че предложението на Европа ще бъде приемливо за Иран”, добави той.

По думите му Европа трябва да работи върху това да убеди иранците в желанието си да съхрани СВПД.

СВПД е ядреното споразумение, подписано през 2015 г. Между Иран и „шесторката” (ядрените Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция плюс Германия). Иран пое задължението да спре разработването на ядрено оръжие, като в замяна Западът свали санкциите срещу него.

Този май американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон излиза от споразумението и възстановява всички санкции срещу Иран, включително и вторичните или срещу страните, които правят бизнес с Иран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!