Корнелия Нинова
на снимката: Лидерът на БСП Корнелия Нинова

В навечерието на срещата на върха на лидерите на страните от ЕС, която ще се проведе в неделя, лидерът на БСП Корнелия Нинова написа писмо, което засяга миграционната политика на съюза. То е изпратено до 12 европейски лидери, сред които са лидерите на партии от Вишеградската четворка и премиерите на  Португалия – Антонио Коща, Испания – Педро Санчес, Гърция – Алексис Ципрас,Словакия – Петер Пелегрини, Швеция – Щефан Льовен, Малта – Джоузеф Мускат, Румъния – Виорика Дънчила.

„България, като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори. Най-главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални.“, категорична е Нинова.

Тя се обявява категорично против предложението на Германия между държавите да се подписват двустранни споразумения и да се разменят мигранти срещу пари.

„Отбелязваме, че следва да бъдат разработени механизми, устойчиви на кризи и за превенция, като фокусът бъде поставен преди всичко върху основни области, като засилване на охраната и контрола на външните граници”- предлага Корнелия Нинова.

Тя настоява за по – строг контрол на външните граници на държавите – членки на ЕС,  непрекъснат мониторинг по всички маршрути, в противодействие на незаконната миграция и нелегалния трафик на хора; по-нататъшно засилване и прилагане на интегрираното гранично управление и на обмена на информация в рамките на ЕС, между страните – членки и агенциите, както и с международните партньори.

Според Нинова това е важно, тъй като вече е много трудно да се разгранич кои мигранти наистина са „бежанци“ и имат нужда от закрила и кои са икономически мигранти. Затова тя настоява онези, които не търсят закрила да бъдат незабавно връщани в родните си страни.

„Европа трябва да бъде спасена и да продължи напред като единен, сигурен и здрав Съюз между силни държави.“

Така завършва писмото на лидера на българските социалисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!