машини, гласуване

ЦИК предлага на фирмата „Сиела Норма“ на началния екран на машините за гласуване да има три бутона, чрез които да се избира участие и в двата избора – за президент и парламент, или само в един от тях чрез другите два бутона. 

Очаква се утре фирмата ще предостави вариант как ще изглеждат екраните след стартиране на гласуването „две в едно“ на 14 ноември.

Цветозар Томов: Вероятно ще има между 750 и 800 секции в чужбина

Броят на секциите в чужбина за изборите на 14 ноември вероятно ще бъде между 750 и 800. Прогнозата е на говорителя на ЦИК Цветозар Томов.

Рекорден брой – над 600 са разкритите секции, в които на предходни избори са гласували повече от 100 избиратели. Заявления за гласуване зад граница се подават до 19 октомври.

Сега най-много са заявленията от Великобритания и Турция. Там се очаква секциите да са над 100, в Испаня и САЩ да са по около 54, в Германия поради наложените ограничения ще са 40. Дали обаче служебно разкритите секции в Гърция, в които през юли гласуваха българските летовници, ще ги има и сега, ще се преценява допълнително, обясни Цветозар Томов като даде пример с Никити, където през юли са гласували 1400 българи.

„На доста гръцки острови също сме обявили вече секции. Ще видим. Ако няма никакъв интерес към тях в навечерието на изборите, и ако Външно министерство ни информира за това обстоятелство и поиска да не ги разкриваме, тогава Комисията ще обсъди конкретния казус“, обясни Томов.

Когато листите на пратиите и коалициите, регистрирани в районните комисии бъдат проверени от Централната комисия, ще стане ясно дали Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ има двойно гражданство. Така отговори на въпрос другия говорител Росица Матева. Тя обясни, че ако се установи, че в някоя от листите с кандидати има такива с двойно гражданство, то те ще бъдат заличени. Това обаче ще стане ясно когато бъде регистрирана листата и се извърши проверка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!