Избори „2 в 1“ са възможни, но разяснителната кампания трябва да започне много по-рано.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на Централната избирателна, с които се срещна днес по повод провеждането на бъдещите предсрочни парламентарни избори и изборите за президент и вицепрезидент.

„Технологично е възможно да се проведат избори „2 в 1“, заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова и припомни, че в годините назад е имало избори 3 в 1, както и избори и референдум.

Във варианта „2 в 1“ ще може да се направят и икономии

„Ако са „2 в 1″ ще трябва да се купят още машини. Ще се отпечатат повече бюлетини, което и без това трябва да се направи. Ще се дадат по-високи възнаграждения на членовете в СИК, но ще има оптимизация на изборите и ще може да се направят икономии“, добави тя.

Нейкова каза, че ще положат и необходимите усилия за провеждането на добра информационна кампания и ще я започнат максимално бързо, след като им се даде зелена светлина.

Ако изборите са отделни, е добре между тях да има две седмици

ЦИК препоръчва минимум две седмици между провеждането на президентските и парламентарните избори, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова по време на консултации.

„ПРАКТИКАТА ПОКАЗВА, ЧЕ ВЪВ ВРЕМЕТО НАЗАД ПРЕЗ 2011 Г. ИМАШЕ ЕДНОВРЕМЕННО ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И МЕСТНИ ИЗБОРИ. ПРЕЗ 2016 Г. БЯХА ПРОВЕДЕНИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ И НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ“, ПРИПОМНИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЦИК.

Говорителят на ЦИК Росица Матева посочи, че при избори „2 в 1“ избирателите ще трябва да разлистят 6 страници. Има варианти процесът да се стартира и с една карта, но това предстои да бъде обсъдено.

Изпратена е прогнозна план-сметка за стойността на изборите до финансовия министър.

Предстоят разговори и с останалите отговорни държавни органи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!