електронно гласуване

Проблеми с машинното гласуване има в Русе, в Добрич и във Велико Търново. Новината бе потвърдена от говорителя на комисията Таня Цанева. Експерти ще проверят кой и как е наливал софтуера на конкретните устройства.

Машината не разпечатва разписки

Проблемът с машината в Русе е възникнал в 107 секция. Председателят на СИК Димитричка Маринова обясни, че устройството просто спряло да разпечатва разписки след гласуване и блокирало. Тъй като машината не е можело да се използва, гласуването е продължило по стандартния начин с бюлетина. Няма опасност за вота, понеже гласовете се пазят в паметта на машината.

Агитации във „Фейсбук“

„ЦИК прави всичко възможно да не бъде въвлечена в кампанията на партиите“, увери говорителят Димитър Димитров по повод на сигналите за предизборна агитация във „Фейсбук“. Той обясни, че социалните мрежи не са доставчик на медийни услуги, съгласно българското законодателство, заради което не попадат под рестрикциите на закона за забрана на политическа агитация в деня на изборите.

Прекратиха електронния вот във Велико Търново

Прекратено е гласуването с машини в целия 4-ти МИР Велико Търново, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

Там ще бъде изготвен частичен протокол за тези, които вече са гласували машинно, уточниха от Комисията, а гласуването ще продължи единствено с традиционната хартиена бюлетина. Очакват се още подробности за нередностите в електронното гласуване във велико Търново в близките минути, съобщиха още от ЦИК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!