избори ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес проект на решение за утвърждаване на образци на изборните книжа за произвеждане на изборите на 29 октомври тази година, предаде БТА.

Цветанка Георгиева, член на ЦИК, заяви, че това са изборни книжа за регистрация на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, както и за регистрация на кандидатите в общинските избирателни комисии (ОИК). В това число са и декларации, заявления и удостоверения за регистрация, поясни още тя.

Припомняме, че президентът Румен Радев насрочи за 29 октомври 2023 г. изборите за общински съветници и за кметове. Според приетата от ЦИК хронограма партиите и коалициите подават заявление за регистрация за участие в изборите за общински съветници и за кметове не по-късно от 45 дни преди изборния ден (до 17:00 часа на 13 септември). Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети подават заявления за регистрация в ОИК не по-късно от 40 дни преди изборния ден (до 17:00 часа на 18 септември).

Хронограма за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. е публикувана на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Според хронограмата кметът на общината образува със заповед избирателните секции на територията на общината, утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес и изпраща копие от заповедта на Териториалното звено на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в областта, на Общинската избирателна комисия и я обявява публично на общодостъпно място не по-късно от 50 дни преди изборния ден – 8 септември.

ЦИК публикува списък с номерата и адресите на избирателните секции и броя на избирателите в тях не по-късно от 48 дни преди изборния ден – 10 септември.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук