избори ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образците на бюлетините за гласуване на предстоящия местен вот на 29-и октомври – бюлетина за общински съветници, както и бюлетините за кмет на община, кмет на кметство и кмет на район.

От ЦИК припомнят, че избори за кмет на кметство се произвеждат в тези населени места, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове – 4 август, имат население над 100 души с постоянен адрес.

ЦИК образец

Образците на четирите вида бюлетини за местните избори бяха качени снощи на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Според утвърдения образец бюлетината за кмет на кметство съдържа наименованието на общината, кметството и номера на изборния район. В лявата ѝ страна са посочени наименованията на партията, коалицията или местната коалиция, в средата са посочени номерата на политическите формации, а в дясно – трите имена на  съответния кандидат. Най-отдолу са изписани независимите кандидати, както и опцията „Не подкрепям никого“.

ЦИК образец

Бюлетините за кмет на район и на община изглеждат по подобен начин. В бюлетината за общински съветници в ляво са номер и наименование на политическите формации, а в дясно има номера за предпочитания за гласуване с преференция за даден кандидат. Най-отдолу са възможностите за гласуване за независим кандидат, както и опцията „Не подкрепям никого“.

ЦИК образец

От ЦИК припомнят, че за кметове на райони ще се гласува в София, Пловдив и Варна. На местни избори не се образуват избирателни секции в чужбина и не се гласува зад граница.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук