Мозамбик, циклон

Мощния циклон Идай, който буквално опустоши Мозамбик, по данни от президента на страната може би е взел над 1 000 жертви. 100 души са загинали, а 217 – изчезнали поради стихията и в районите на Зимбабве, граничещи с Мозамбик.

Тропическият циклон Идай удари в петък централната част на Мозамбик. Бурята почти разруши Бейра – град с население от над половин милион души и едно от най-големите населени места в страната. 20 000 души са без подслон. Президентът на Мозамбик Филипе Ниюси съобщи, че смъртните случаи вероятно вече надминават 1 000. Официално потвърдени засега са „само“ 84, като циклонът е убил и 180 души в другите страни на Южна Африка, съобщи Би Би Си.

Президентът посети Бейра и сподели, че разрушенията са ужасяващи. Той е видял мъртви тела да плават в придошлите води. Преди това Червеният кръст и Червеният полумесец описаха унищожението в града като „масивно и ужасяващо“. Хора са се спасявали от наводнението по дърветата и са били прибирани оттам.  Ранените в Бейра са около 1 500 досега.

Местните власти сега правят опити да отворят затрупаните пътни артерии. Пътните връзки с останалата част от страната все още са увредени, но въздушните комуникации бяха възобновени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!