Цвета Караянчева
на снимката: Председателят на 44-ото НС Цвета Караянчева

Най-структурираната партия и готова за избори е ГЕРБ, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева в ефира на бТВ. Тя се опита да преобърне твърденията на протестиращите за мафия във властта, като обяви, че мафията всъщност стои зад протестите. Караянчева бе категорична, че няма проблем с легитимността на управлението, поставена под въпрос заради уличните протести.

„Разбира се, че сме легитимни. Ние сме спечелили тази власт през 2017 г., когато изборите бяха организирани от служебното правителството на Румен Радев“, отговори тя на въпрос легитимна ли е настоящата власт.

„Хората протестират, нека да протестират – заяви Караянчева по повод продължаващото обществено недоволство – Тези хора, които са на площада, имат право да изразяват мнение, мирно. Това, което се случва на площада, ние го чуваме, например това за новата конституция“.

Според нея едно от искането на протестиращите е било именно нова конституция, каквото предложение ГЕРБ вече депозираха в парламента, с намерение да дадат рестарт на обществено-политическата система в България. Тя подчерта, че управляващите отварят дебата, а новият обществен договор ще бъде изработен от бъдещо Велико Народно събрание.

„Кой проблем ще разрешим, ако подадем оставка? Хората на улицата казват: „Искаме оставка“. След това какво правим? Оставката какво решава? Ако ние сме отговорни, трябва да продължим да помагаме на хората, трябва да продължи да работи Народното събрание“, заяви председателят на парламента.

Караянчева бе категорична, че мафията финансира протестите. Според нея няма зависимост на управляващите от ДПС, които осигуряват кворума за заседанието в последните няколко дни.

Цвета Караянчева каза още, че засега няма да се възстанови достъпът на журналистите до кулоарите на парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!