Цветан Василев, който от няколко години се намира в Белград, поиска да бъде разпитан по делото за фалита на Корпоративна търговска банка, предава БНР.

Днес адвокатът му Константин Симеонов прочете декларация в спецсъда, в която Василев критикува поведението на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов и заяви, че с цел „опресняване“ на паметта му дава данни за задълженията на депутата Делян Пеевски към фалиралата банка.

Цветан Василев твърди, че КТБ е фалирала след организирана атака, начело на която е бил Делян Пеевски.

За тях „разкриването на всички детайли около дейността на банката е неудобно“, заявява Василев.

Според него депутатът е главният „известен организатор на атаката и главен бенефициент от присвояването на нейните активи“.

В декларацията на банкера пише:

„Затова изпълнителите – прокуратурата и нейните кошаревски свидетели подготвиха това нелепо обвинение, за което няма никакви доказателства за каквато и да е престъпна дейност от т.нар. организирана престъпна група“.

В документа става ясно още, че срещу инициалите ДП стоят „непреките задължения на Делян Пеевски и контролирани от него структури към банката, формирани на база негови бизнес начинания, в т.ч. и главно медийните му такива“. Зад инициалите ДП1 се крият лични задължения, твърди банкерът.

Той описва подробно и направленията, в които работи прокуратурата по делото по това обвинение, „съшито с бели конци“, а целта е да не се разглеждат активите на банката, които били над 3 млрд. лв., „сякаш те не съществуват“.

„Не съществува „Виваком“ (оценена от „Лазард“ за 2.4 млрд. лв., „Петрол“ не съществува, „Дунарит“ (оценен от новия почти избран за главен прокурор Гешев на 360 млн. лв.) не съществува, не съществува „Костенец“, не съществува „Телиш“, изрежда Василев.

Пред журналисти, адвокатът на Василев – Константин Симеонов каза:

„Повод за декларацията е „избирателната памет“ на основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов”, обясни адвокат Симеонов, а и самият Василев го посочва като причина в текста, който е дал и подписал пред адвоката си миналата седмица. „Голословните му твърдения, че не знае какво означават „ДП“ и „ДП1“, беше може би поводът, поради който Цветан Василев реши да напише тази декларация. Това беше единственият начин, по който можем да сложим и точките над „и“ за това какво е участието на Делян Пеевски в цялата тази история. Целият медиен бизнес на Делян Пеевски към онзи момент е финансиран от КТБ с кредитни средства“.

Наблюдаващият прокурор по делото Иван Гешев не веднъж е заявявал, че Делян Пеевски няма задължения към КТБ и поради тази причина името му не присъства в документите.

Василев иска да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, за да покаже и другата гледна точка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!