Георги Колев

Не само размерът на държавния бюджет е от значение, а и качественото изпълнение на държавните и обществените поръчки. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.бг депутатът от НФСБ Георги Колев.

„Ако говорим само за количественото изменение на бюджета, не е достатъчно. Трябва да говорим и за качественото му изпълнение. Примерно, когато говорим за регионално развитие, за пътища, за водопроводи, за пречиствателни станции, не е без значение. Не е въпросът колко пари отпускаме за този сектор и за това развитие, а основното е какви са гаранциите при изпълнението на проекта.

Съвсем друго е магистрала със 7-годишна гаранция, съвсем друго е магистрала с 30-годишна гаранция, с едни и същи пари. Ще дам един пример. Ето участъкът, по който се движим за Стара Загора. В дясната посока е като на вълнички. Това е магистрала, която към момента не би трябвало да бъде развалена и сега ние ще похарчим стотици милиони да поправим нещо, което не е трябвало да бъде развалено.

Съответно още в залагането си на конкурсите, дали ще бъдат общински, дали ще бъдат държавни проекти, няма никакво значение, обществото очаква с тези пари от бюджета, отпуснати по съответните звена, да има много по-качествено изпълнение по тях, за да донесат много по-голяма полза и много по-голямо доволство сред избирателите.

В противен случай ще говорим само за количествени параметри. Ще говорим само за едни увеличения. „Тук похарчихме 500 милиона, тук похарчихме 200 милиона.” А как сме ги похарчили, а като сме ги похарчили каква е ползата на хората, а колко време ще се радват те на тази придобивка?”

Днес депутатите приеха предложението за бюджет 2020г. на първо четене. Повече подробности може да намерите тук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!