изборните машини

„Освен от „Сиела-Норма“ имаме и друго предложение за доставка на машини за гласуване.  Фирмата доставчик е „Панов” ЕООД, и предложението преди малко пристигна в комисията, ще видим дали могат да отговарят на изискванията за техническите спецификации. Ако това е така вероятно ще влезем в контакт“, обяви на брифинг днес говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той добави, че фирма „Панов” говорят за доставка на количество до 5000 броя машини в това предложение, но то още не е проверено, уточни той.

Във връзка с договора със Сиела, Томов заяви „ЦИК и Сиела са в непрекъснат контакт. Това, което не се осъществи и около което възникна спор за финансовите условия касае закупуването на нови устройства, но това, че там не се стигна до споразумение между ЦИК и Сиела не означава, че сме прекратили съвместната си работа с фирмата“.

Съществен проблем ще е свързан с преценката на ИТ специалистите дали това, което те предлагат може да отговаря на техническите спецификации, които да се изпълнят и дали ще има време за одит на тези машини, коментира още Томов. Ако не успеем да закупим други устройства, това не означава, че ще доведе до някакъв провал на изборите.

„В най-лошия случай секциите, в които по закон трябва да инсталираме машини за гласуване ще бъдат с максимум 50 повече, отколкото е броят на устройствата. Това не е ситуация, в която да е невъзможно да изпълним закона. Освен това съществува възможност там, където няма възможност за машинно гласуване, ЦИК може да вземе решение за хартийно гласуване“, добави говорителят на комисията.

Със сигурност ще има избори и няма да се стигне до хаос в чужбина. Най-важната задача е да определим секциите, в които ще се гласува в чужбина. Ще се справим с изборите и ще изпълним закона, казвам го категорично, добави още Томов.

Най-много заявления има от Турция

„Предизборната кампания ще протече в рамките на добрите нрави и толерантност. По време на нея ще се спазват противоепидемичните изисквания. Електронните заявления, които са подадени до този момент са 45 231. Срокът изтича след 5 дни на 15 юни. Най-много заявления идват от Турция – 16 363, следва Великобритания -8841; Германия – 6486, Испания – 2561 заявления. Това са страните, в които традиционно се набират най-много заявления, коментира Томов.

Той добави, че са регистрирани наблюдатели от 7 организации с общ брой 68 души. Няма регистрирани все още социологически агенции. Следващата седмица трябва да се решат въпросите около машинното гласуване. Другата седмица ще трябва да се утвърди техническият образец и защитата на бюлетината, откриването на предизборната кампания. На 15 юни приключва периодът за събиране на заявления, тогава и РИК трябва да назначат СИК вътре в страната“, каза говорителят на ЦИК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!