изборните машини

Ако не се стигне до договор, правим избори с наличните машини, заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов във връзка осигуряването на машините за предстоящите избори.

Той поясни, че ориентировъчният брой на секциите, в които със сигурност ще има машинен вот, е около 9 600. Устройствата обаче засега не достигат за инсталирането на втора машина в най-натоварените секции. Фирмата-доставчик „Сиела норма“ трябваше да осигури още 1 500 устройства за предсрочния вот, след като машинното гласуване стана задължително в секциите с над 300 избиратели, но поиска двойно повече пари от първоначално обявения от ЦИК бюджет.

„Има решение на ЦИК, което е обявено публично. В него има максимална цена. Това е становището, преговори над максималната цена не се водят“, обясни Цветозар Томов.

Припомняме, че вчера, изненадващо, от компанията-доставчик на машините за гласуване, предявиха претенции за над двойно повишение на цената на устройствата. Докато в началото, те бяха договорени устно за 6,5 млн. лева, вчера „Сиела-Норма“ поиска 15 млн. лева за изпълнение на същата поръчка.

„Нека не развиваме апокалиптичен сценарий, при който изборите се провалят заради 1500 машини“, призова още Томов.

В секциите в чужбина машините ще бъдат доставена с дипломатическо карго, а ангажиментът за това ще бъде на МВнР. Самата доставка ще бъде под охрана. „В момента не съм в състояние да отговоря на въпроса как ще се организира охраната на тези устройства в нощта преди изборите. Предстои да го обсъждаме“, коментира още говорителят на ЦИК. Машините ще пристигнат пломбирани като гаранция срещу евентуална чужда намеса.

Въпреки проблема с машините продължиха експерименталните гласувания.

Цветозар Томов присъства днес на едно трите експериментални гласувания в столицата, на което избиратели имаха възможност да се запознаят с машините. Те са част от тестовете, с които комисията цели да придобие представа за това колко време отнема гласуването, както и кои са трудностите, пред които се изправят гласоподавателите.

Експериментално на машини гласуваха предимно възрастни хора, някои от които успяха да се справят под една минута. Друг пък се нуждаеха от инструкции. В деня на изборите член на секционната комисия също може да дава указания, ако избирателят има затруднения, но от дистанция и без да вижда какво става на екрана на машината.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!