Цветозар Томов

Без съмнение е нужно да се ваксинират служителите на секционните избирателни комисии, но това няма да се случи, защото не е създадена организация, която да е съобразена с програмата на изборите и със сроковете, предвидени в Изборния кодекс. Това каза Цветозар Томов, социолог и бивш говорител на ЦИК, в интервю специално за ДЕБАТИ.бг.

„Членовете на секционните комисии стават ясни не по-рано от 3 седмици преди изборния ден, а промени се правят до последния момент. Времето за пълноценна ваксинация – с първа ваксина, втора ваксина и необходимите 2 седмици след поставянето на втората ваксина, за да се придобие имунитет, е общо 5 седмици.”

Томов поясни, че нашата здравна система няма технологичен потенциал да ваксинира 80 хиляди души за времето, което остава. Той обаче е възмутен от факта, че все още се твърди, че тези хора все пак ще бъдат ваксинирани въпреки очевидната физическа невъзможност за това.

„За мен грозното и неприятното, което се случва е, че упорито и то от отговорни хора, включително от министъра на здравеопазването, се поддържа илюзията, че такова ваксиниране ще има. Ами няма как да има. В момента още не са избрани районните избирателни комисии, а тепърва предстои избор на секционните избирателни комисии. Когато този избор приключи и станат ясни хората, които ще участват в изборите, няма да има достатъчно време да бъдат ваксинирани. „

Цветозар Томов коментира още видеонаблюдението по време на предстоящите избори, честността на вота, обезсмислянето на ролята на машинното гласуване, както и възможния недостиг на хора за самите секционни избирателни комисии.

Цялото интервю с Цветозар Томов очаквайте по-късно днес на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!