Нашият протест всъщност е зов за помощ, зов за диалог с правителството и за намиране на решения. Това каза председателят на Национално сдружение Случаен превоз Радка Мандилова.

Превозвачи блокираха София
Превозвачи блокираха София

Днес туристически автобуси с екскурзоводи, туроператори и хотелиери от цялата страна излязоха на протест, за да алармират правителството, че търпението им е изчерпано, а доверието изгубено след месеците на финансова агония заради рестрикциите по време на извънредното положение.

„Ние сме превозвачите в туризма”, обясни Мандилова и посочи, че днес протестират и се надяват правителството да ги чуе.

„Протестираме за втори път е рамките на един месец, тъй като положението в нашия бранш е изключително тежко. Предприятията са във финансов колапс, буквално вече в ситуация на неплатежоспособност от три месеца насам. И искаме подкрепа от държавата, която засега за съжаление не ни чува”, заяви тя.

Превозвачи блокираха София

Mандилова обясни, че техни колеги и партньори туроператори и екскурзоводи също са на протеста. „И да изразят и те своето несъгласие с бездействието на държавния апарат на правителството по отношение на туризма в България и на мерките за предприятията и за икономиката“, каза тя.

„Нищо не работи при нас, няма мярка – нито една мярка, която е сработила към момента и просто сме тук, за да ни видят, че съществуваме, че ни има. Не напразно сме се събрали и туроператори, туристически превоз и екскурзоводи, тъй като ние сме едно цяло, едните без другите не могат”, каза Румяна Апостолова, която е представител на туроператорите.

Превозвачи блокираха София
Превозвачи блокираха София

Хората пешеходно отидоха пред сградата на Министерски съвет. Там на стълбите на бившия партиен дом, те застанаха с плакати. „SOS туризъм!“, „Без екскурзоводи и транспорт няма туризъм!“, „S.O.S Спасете туристическия превоз! Без нас няма туризъм”. Последният надпис се чете и на автобуси, които бяха паркирани на площада пред Националната галерия. След това те се върнаха при автобусите и на автошествие преминаха под прозорците на МС със звуков сигнал, тъй като се надяват да ги чуят.

Превозвачи блокираха София
Превозвачи блокираха София

Министри отидоха да преговарят

Министърът на транспорта Росен Желязков отиде да говори с представители на автобусните превозвачи и туроператорите. Той ги увери, че се водят преговори с Европейската комисия за нова финансова мярка, насочена към автобусните превозвачи.

„Това ще бъде нов продукт под формата на грантово подпомагане. За целта Европейската комисия е изискала мотивиране на необходимостта от целева подкрепа”, каза Росен Желязков.

Той коментира и възстановяването на транспортния сектор:

„Ще бъде бавно възстановяването, защото, наред с намалялото търсене, и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, ще срещне увеличаването на конкуренцията, особено на натиска на конкуренцията от сивия сектор“.

Превозвачи блокираха София
Превозвачи блокираха София

В настоящата ситуация субсидиите към автобусните превози няма да бъдат намалявани, а ще бъдат изплащани своевременно, както и 100 процента от компенсациите ще бъдат гарантирани в рамките на годината, допълни министър Желязков.

„Летният сезон ще бъде изключително тежък“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. От днес страната ни е отворена за пътувания с 34 държави без да се изисква карантина.

Първите заявени чартърни полети към България са от 25-ти юни от Нидерландия и Германия.

Пазар „Полша“ ще стартира от началото на юли месец, каза още министър Ангелкова.

Превозвачи блокираха София
Превозвачи блокираха София

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че по време на извънредното положение от 13 март до днес 84 568 души са загубили работа, а други 65 537 са постъпили на работа. За сектор „туризъм“ общо регистрираните 17 300 души безработни, като започнали работа през май са 6 633 души. За сектор „транспорт“ регистрираните безработни са 4746. По мярката „60/40“ към края на миналата седмица има 15 737 заявления за 270 840 работници и служители. За сектор „Транспорт“ това са около 10 822 души /около 7,8 на сто от общия брой на заявките/, а за „туризъм“ – 19 315 души, които към момента получават субсидия за заетост или това са общо 14 на сто от всички заявки, коментира министър Сачева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!