За 155 милиона лева държавна помощ под формата на кредити и грантове настояват браншовите организации на българските туроператори и туристически агенции за преодоляване на сериозните проблеми пред сектора в условията на коронакризата.

Според техни изчисления тези средства под формата на кредити и грантове ще са достатъчни за ликвидност и разплащане с техните клиенти.

Припомняме, че около 60% от хората са получили ваучери за компенсация на своите неосъществени пътувания, на останалите 40% от хората обаче туроператорите ще трябва да върнат парите след 15 март, тъй като според европейската директива те са длъжни да възстановят сумите по предплатени пакети за неосъществени пътувания към клиенти от март догодина.

Това поражда редица въпроси – трябва ли данъкоплатците да плащат на туроператорите, за да могат последните да върнат вече взетите пари за предплатени и неосъществени екскурзии? Не означава ли фактът, че живеем в капиталистическа държава, че бизнесът трябва да бъде с ясното съзнание, че съществува както възможност  за печалба, така и риск от загуба на вложените средства?

Туроператорите настояват за тях да бъде създаден специален кредитен продукт, с който да се справят с връщането на парите на клиентите от март, като предлагат кредити с до три години гратисен период, до 3% лихва и 5-7 години за възвръщаемост.

Освен това браншовите организации настояват за помощ, специално насочена към туроператорите, тъй като по техни думи схемите по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), безлихвените кредити на ББР и мярката 60/40 не са приложими в техния случай, поради което и само една малка част от тях са успели да се възползват от предоставените помощи.

„Българските туроператори са едни от малкото в Европа, които до момента не са получили нито един лев целева подкрепа, смятат от СТТА „Обединение бъдеще за туризма“, БАТТА – Асоциация на българските туроператори и туристически агенции, БАТА – Българска асоциация на туристическите агенции и Сдружение „Туризъм“.

От организациите обаче са категорични, че продължават да се борят за своето оцеляване, за запазването на работните места в бранша и на своя бизнес.

„Имайки предвиди какво се случва в останалите европейски страни, ние считаме, че може да се намери възможност туроператорите да излязат от тази ситуация коректно, а интересите на клиентите им да бъдат защитени“, смята Байко Байков от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори.

Фирмите апелират и за продължаване на програмата за субсидиране на чартърните полети с по 35 евро на седалка, а през 2021 г. премахването на изискването за максимален брой седалки.

Байко Байков от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори допълни, че браншът очаква програмата от 10 млн. лева, която вече стартира, но я приемат само като първа стъпка за подпомагане на бизнеса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!