Турската лира падна днес, отслабвайки до най-ниските нива след валутната криза през август 2018 г., на фона на притеснението на инвеститорите за способността на страната да се справи с икономическото и финансовото въздействие на коронавируса, който бързо се разпространява в най-големия град Истанбул.

Лирата спадна до 6,7568 за долар, съобщава Ахвал Нюз. Тя се търгуваше с 0,2% по-ниско на 6,7418 към 10:58 часа местно време. Спадът тази година възлиза на 12%, надхвърляйки загубите от 11% през цялата 2019 година.

Инвеститорите са загрижени, че турските власти ще допуснат лирата да бъде изложена на по-нататъшни спадове, тъй като се стремят да стимулират икономическата активност чрез намаляване на лихвите и централната банка ще използва валутните си резерви, защитавайки валутата.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа проведе разговор с истанбулските здравни служители и топ лекари, за да обсъди справянето с въздействието на COVID-19 върху най-големия град в Турция, където са концентрирани по-голямата част от пациентите с коронавирус. Коджа изрази загриженост относно темповете, с които се разпространява вирусът в града с 15 милиона души. Министърът и лекарите обсъдиха състоянията на пациентите, степента на заетост на интензивните грижи и протоколите за лечение. Истанбул е икономическият и финансов център на Турция.

Общо 3 135 души са тествани положително с коронавируса до сега, увеличавайки броя на случаите до 27 069. Сега Турция е на 9-то място в световен мащаб по инфекции, след като изпревари Швейцария през последните дни.

Правителството въведе пакет за спасяване от 100 милиарда лири (15 милиарда долара), за да помогне на икономиката да се изправи на крака и заяви, че здравната система на страната е по-добра в справянето със скока на заразените, отколкото тези в Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!