Снимка: see.news

Турски лекари успешно са тествали нов вид ваксина срещу коронавируса върху животни. Това съобщи в неделя професорът в университета „Хаджетепе“ в Анкара проф. Атеш Кара, който е член на турския научен комитет за изследване на коронавируса, предаде ТАСС.

„Има добра новина. С помощта на микроиглите на животните бе инжектирана ваксина срещу коронавируса, която създава антитела срещу него и не му позволява да се присъедини към клетките. Сега е време да проверим дали защитава хората от болестта“, написа той в профила си в социалната мрежа „Twitter“.

Друг турски специалист също реализира напредък.

„Директорът на Биотехнологичния институт на нашия университет проф. д-р Айкут Йозкул успя да изолира вируса SARS-COV-2, което е първата стъпка за производство на серум, ваксина и лекарства срещу коронавируса“ – това заяви университетът в Анкара в публикация в социалните медии.

Вирусологът успешно изолира SARS-COV-2 – новият коронавирус, в опит да произведе ваксина срещу смъртоносната болест, която е отнела почти 68 000 живота по целия свят.

Мустафа Варанк, министър на индустрията и технологиите в Турция, информира обществеността през седмицата, че общо 24 университета, осем публични звена за научноизследователска и развойна дейност със своите стотици изследователи работят за създаването на ваксина срещу COVID-19.

В неделя Турция обяви, че броят на починалите след заразяване с вируса в страната е достигнал 574 души, като 73 от тях са починали пред последните 24 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!