Девлет Бахчели
На снимката: Лидерът на "Партия националистическо движение" Девлет Бахчели

Девлет Бехчели, лидерът на „Партия националистическо движение“ (ПНД) и основен съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че Турция не може да чака до 3 ноември 2019 г., за когато е планирано паралелното провеждане на президентски и парламентарни избори. Основната турска националистическа партия призова към провеждане на предсрочни избори през август, с което изненада политическите среди.

На среща на своята партия в Анкара Бехчели настоя изборите да бъдат проведени на 26 август 2018 г. „В тази ситуация е невъзможно да чакаме до 3 ноември 2019 г. – каза той – На 26 август 2018 г. турската нация трябва да отиде до избирателните урни с дух за нова победа“.

Вицепремиерът Бекир Боздаг, цитиран от турски медии, каза, че правителството „ще обмисли“ призива на Бахчели. По-късно днес Ердоган трябва да говори по този въпрос със своята партия.

Следващите избори ще бъдат ключов момент в турската история, тъй като след тях се сменя принципа на управление. Влизат в сила пълномощията на държавния глава като ръководител на президентска република, което ще узакони и без това голямата власт на президента Ердоган. Това е резултат от референдума от април 2017 г. за промяна на системата за управление в Турция.

От няколко месеца Ердоган оформя тесен съюз с ПНД с цел двете партии заедно да отидат на изборите. Тези две сили почти не са имали противоречия по отношение на политиката. Вероятно предложението на Бахчели е в услуга на неговия добър съюзник Ердоган и, ако бъде прието и приведено в изпълнение, ще му даде практически цялата власт повече от година по-рано.

Намесата на Бахчели изненада коментаторите и медиите. „Коментар, който променя дневния ред в Турция“, коментира в. „Миллиет“ на първата си страница предложението на националистите. Причината за учудването, въпреки очевидния мотив, е , че досега турският президент отстояваше мнението, че вотът трябва да е през ноември 2019 г. Според анализатори, обаче, предсрочните избори са сериозна възможност, защото икономиката може да не е успешна през 2019 г., което ще повлияе върху резултатите на изборите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук